TeleNova COMPIS (Sverige 1983)

COMPIS är väl en ordlek med "Computer" och "Kompis". Eller möjligen "Computer i skolan". Jag hade lite svårt att bestämma mig om jag skulle lägga den här datorn i hemdatoravdelningen eller kontorsdelen, den är ju faktiskt varken eller. Det får bli hemdatoravdelningen. Kan ni tänka er ett statligt projekt som syftar till att utveckla en speciell skoldator? Tämligen besynnerlig idé i dagens perspektiv. År 1985 ansågs det fullt förnuftigt. Åtminstone av vissa. Företaget "Svenska Datorer AB" som skulle utveckla och tillverka underverket konkursade ganska omgående. Televerksägda TeleNova och Esselte Studium fick driva skutan vidare och Teli fick tillverka datorn. Datorn blev verklighet och trycktes mer eller mindre bryskt ut till skolorna där måttligt entusiastiska lärare tvingades lära eleverna hantera en dator som icke existerade utanför skolornas värld.

Rent tekniskt är Compisen försedd med en Intel 80186 mikroprocessor som kör på 8 MHz. Originalcompisen har en monokrom skärm i grön fosfor. Senare kom en färgmodell. I en separat låda förbunden med centralenheten via en flatkabel sitter två 5.25" floppy disk enheter.  Operativsystemet är CP/M-86. Som programmeringsspråk fanns bl a Comal och en speciell "Compis-Pascal". Datorn är försedd med en RS232 serieport, Centronics parallellport, monokrom monitor (med inbyggd nätdel för datorn), tangentbord, skrivare, kassett-bandspelare, uttag för ljuspenna finns på fronten.

Det var väl inget större fel på datorn som sådan, den hade rätt hyggliga prestanda för den tiden, speciellt grafiken. Felet var just det att det var en "Skoldator" och ingenting annat. Förvånade elever som gick ut i arbetslivet upptäckte att helt andra datorer användes där. IBM PC hade ju introducerats redan 4 år innan Compisen var klar för skolan och PC-standarden var ett faktum... 1988 var projektet inne i en återvändsgränd och lades definitivt ned. Hela projektet föll i barmhärtig glömska. Säkert står någon bortglömd Compis fortfarande kvar och samlar damm i något materialrum eller skolvind. En av dem letade sig till slut till Runes PC-Museum, tack Pär!

Klicka här för en stor idol-bild av COMPIS!

    
Technical Data
Model TeleNova COMPIS
Manufacturer Teli, Sverige
Year 1985 - 1988
CPU Intel 80186 at 8 MHz
RAM/ROM 128 KB eller 256 KB upp till 768 KB
Keyboard "Riktigt" qwerty
Characters 50 x 25 eller 80 x 25
Graphic 640 x 400 i färg eller 1280 x 800 s/v
Mass storage 2 st 5.25" floppy diskettstationer