Välkommen till svenska sidan!

Runes PC-museum är i huvudsak författad på engelska. Den här sidan som handlar om svenska datorer har jag dock valt att skriva på svenska av uppenbara skäl.

Specialsidor:Efterlysning svenska prylar:

  • ABC16 DOS Dator
  • ABC 9000 (i Luxorversion)
  • Jet 80

En trevlig svensk samlarsida Samlaren:

Svenska datorer

Den svenska datorhistorien innehåller mycket intressant. Vi svenskar har alltid legat i framkant när det gäller elektronik och teknik i allmänhet. Förmågan att förstå sig på marknaden däremot, har kanske inte alltid varit den bästa. Därför har svenska datorer sällan varit någon framgång utanför landets gränser, tyvärr.

Jag har en hel del svenskt i mitt museum också, även om jag fortfarande saknar en del, jag skulle till exempel vilja komplettera min Luxorsamling med en del prylar innan allt som folk har sparat går till elektronikåtervinningen. Så du som känner att du har något som skulle passa i museet, hör av dig!

Jag har satt samman tre specialsidor på svenska om Compis, Luxor och Ericsson:

Compis Luxor

Ericsson


Svenska datornostalgiska länkar:

The  PC-museum in Stenungsund, Sweden  Hogias numera nedlagda PC-Museum i Stenungsund på svenska västkusten. Sidan är uppe men museet ligger i malpåse. Hoppas detta unika museum kan återöppnas någon gång.

Datasalen Ett trevlig svenskt datormuseum med många bra bilder. Mycket svenska datorer från  Luxor, Facit, Ericsson and Telenova.

IT-ceum - det svenska datamuseet Svensk datorhistoria. Mjärdevi Science Park, Linköping

PC/M Personal computer museum PC/M en tillbakablick. Ambitiös och snygg sida som trots domännamnet abc80.net behandlar hela persondatorhistorien.

ABC80 emulator for Windows http://www.abc80.org/  Dalby Datormuseum

Luxor ABC-800 page En trevlig ABC800-sida med många bilder.

Veteranklubben Alfa är en sammanslutning av före detta anställda i Barkarby vid dataföretagen Standard Radio, Stansaab och Datasaab. Finns en del datorrelaterat på denna innehållsrika sida (välj "Teknik - System" i menyn)